Çerez Örnek

Gıda Mikrobiyolojisi Çalışma Grubu

Genel Tanıtım

Gıda mikrobiyolojisi; gıdalarda bozulma ve sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar, gıda koruma yöntemleri, fermentasyon mikrobiyolojisi, gıda kaynaklı mikroorganizmalar, gıdalarda mikroorganizmaların izolasyonu ve sayımı, mikroorganizmaların çoğalmasını etkileyen faktörler, gıda güvenliği gibi konularla ilgilenen bir bilim dalıdır. Gıda mikrobiyolojisi; genel mikrobiyoloji, biyokimya, hücre biyolojisi, genetik, taksonomi, çevre bilimleri, biyoteknoloji, fermentasyon ve endüstriyel mikrobiyoloji gibi birçok bilim alanından faydalanmaktadır.

Gıda Mikrobiyolojisi Çalışma Grubu’nun temel çalışma alanları; gıdalardan izole edilen patojen ve yararlı mikroorganizmaların tanımlanması, doğal antimikrobiyallerin mikroorganizmalar üzerindeki etkilerinin araştırılması, laktik asit ve asetik asit bakterileri tarafından üretilen metabolitlerin antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi, gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik dekontaminasyon yöntemlerinin geliştirilmesi ve yeni nesil gıda işleme teknolojilerinin gıda kalitesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve mikroorganizmaların enkapsülasyonuna yönelik teknolojilerin geliştirilmesini içermektedir. Ayrıca, çeşitli kaynaklardan izole edilen mikroorganizmaların probiyotik özelliklerinin belirlenmesi, fermente ürün üretimi, fonksiyonel gıda formülasyonlarının geliştirilmesi ve bitkisel bazlı probiyotik ürünlerin üretimi de araştırma odakları arasındadır. Bu çalışmalar hem gıda güvenilirliğini sağlamak hem de yenilikçi ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesine katkı sunmak açısından büyük önem taşımaktadır.

Çalışma konuları; gıda mikrobiyolojisi, hijyen, sanitasyon, gıda güvenilirliği, doğal antimikrobiyaller, fermentasyon, yenilikçi gıda işleme teknolojileri, enkapsülasyon teknolojisi, laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri, probiyotikler ve gıda kaynaklı patojenleri kapsamaktadır.

Öğretim Üyeleri

Prof.Dr. İlkin YÜCEL ŞENGÜN

Prof.Dr. Gülten TİRYAKİ GÜNDÜZ

Araştırma Görevlileri

Ar. Gör. Ayşegül KIRMIZIGÜL PEKER

Faydalı Linkler

FDA Search, www.fda.gov/search.html

USDA Search, www.usda.gov/search/index.htm

Institute of Food Science and Technology, www.ifst.org

Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, www.tarimorman.gov.tr/GKGM

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ