Gıda Mikrobiyolojisi Çalışma Grubu
Genel Tanıtım
Gıda mikrobiyolojisi temel olarak patojen mikroorganizmalar ve gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ile gıdalarda bozulma yapan mikroorganizmalar ve gıdalarda bulunması istenmeyen bu mikroorganizmaların kontrolü konularını inceleyen bir bilim dalıdır. Gıda mikrobiyolojisi, gıdaların mikrobiyolojik kalitesi ve gıda güvenilirliğinin yanı sıra fermente gıdaların üretiminde rol alan yararlı mikroorganizmalar ve fermente gıda ürünleri, mikrobiyal fizyoloji, metabolizma ve genetik konularını da içermektedir. Gıda mikrobiyolojisi bilim dalında yürütülen çalışmalar arasında; gıdalarda bulunan patojenlerın izolasyonu, tanımlanması ve farklı dekontaminasyon yöntemleri ile kontrolü, gıdalarda bulunan doğal antimikrobiyal maddelerin ve antimikrobiyal özellikteki yüzeylerin mikroorganizmalar üzerindeki etkilerinin araştırılması, fermente gıdalarda bulunan mikroorganizmaların izolasyonu, tanımlanması ve ürettikleri metabolitlerin antimikrobiyal etkilerinin incelenmesi, gıdalara uygulanan yeni işleme teknolojilerinin gıda kalitesi ve güvenilirliği üzerindeki etkilerinin belirlenmesi konuları yer almaktadır.
Öğretim Üyeleri
Prof.Dr. Gülten TİRYAKİ GÜNDÜZ
Araştırma Görevlileri
Faydalı Linkler
FDA Search, www.fda.gov/search.html
USDA Search, www.usda.gov/search/index.htm
Institute of Food Science and Technology, www.ifst.org
Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, www.tarimorman.gov.tr/GKGM