1975 yılında kurulan bölümümüz, 1979 yılında Ülkemizin ilk Gıda Mühendislerini mezun etmiştir. Kurulduğu günden beri 50 yılın verdiği birikim ve sorumlulukla Gıda Mühendisleri yetiştirmeye devam etmektedir.
Gıda Mühendisliği Nedir?
Gıda Mühendisliği; sağlıklı, güvenli ve kaliteli gıdaların üretimi, işlenmesi, saklanması ve dağıtımıyla ilgilenen mühendislik dalıdır. Gıda mühendisleri; biyoloji, kimya ve mühendislik prensiplerini kullanarak gıda ürünlerinin geliştirilmesini, üretim süreçlerinin tasarlanmasını ve bu süreçlerin verimli, güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesini sağlar. Ayrıca, yeni gıda ürünleri geliştirir, mevcut ürünlerin kalitesini iyileştirir. gıda güvenirliğini ve işletme hijyenini sağlar. Aynı zamanda üretim sistemlerini çevre dostu hale getirir ve ambalajlama ile raf ömrü gibi süreçleri optimize eder.
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü;
Türkiye’nin ilk Gıda Mühendisi mezunu veren bölüm olmanın verdiği öncülük, birikim ve sorumlulukla eğitim ve araştırma faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. Kurulduğu günden bu yana hem akademik hem de endüstriyel alanda güçlü katkılar sağlayan bölümümüz, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli mühendisleri yetiştirmeye devam etmektedir. Bilimsel altyapısı güçlü, uygulama imkanları zengin ve sektöre yakın bir eğitim anlayışıyla, öğrencilerin hem akademik hem de kişisel gelişimini destekleyecek bir ortamda, geleceğin donanımlı ve sorumluluk sahibi gıda mühendisleri yetiştirilmektedir.
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde eğitim;
Bölümümüzde kısmen yabancı dil eğitim programı (en az %30 İngilizce), yabancı dilde eğitim programı (%100 İngilizce) ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi ile ortak diploma programı olmak üzere 3 farklı program altında lisans düzeyinde Gıda Mühendisliği eğitimi verilmektedir. Temel bilimler, mühendislik bilimleri ve gıda mühendisliğine özgü konuların işlendiği dersler laboratuvar ve pilot tesis uygulamaları ile bütünleşerek öğrencilerin bilgi yanısıra beceri kazanmaları da sağlanmaktadır. Bölümümüzde öğrenci uygulamalarının gerçekleştirildiği birçok laboratuvar ve temel işlemler, süt, et, meyve sebze, biyoteknolojik ürünler ve unlu mamullere yönelik denemelerin yapılabildiği pilot tesisler bulunmaktadır. Ayrıca, öğrencilerimize çift anadal ve yandal programları, Erasmus+ değişim programları ve çeşitli staj imkanları sunulmaktadır. Bölümümüzde oldukça fazla sayıda lisans öğrencisi yürütücülüğünde Tübitak 2209 projeleri gerçekleştirilmekte ve bu projelerde öğrencilerimize proje yazma, proje gerçekleştirme, rapor yazma, proje yürütme gibi konularda yetkinlikler kazandırılmaktadır.
Fen Bilimleri Enstitüsü altında Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı olarak yüksek lisans ve doktora programları yer almaktadır. Lisansüstü öğrencilerimiz, almış olduğu dersler ile alanında uzmanlaşmakta ve yapmış olduğu projeler ile de araştırma kültürünü kazanmaktadır.
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde akademik yapı;
Bölümümüzde eğitim ve araştırma faaliyetleri, Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi olmak üzere iki Anabilim Dalı altında yürütülmektedir. Disiplinler arası güçlü bir yapıya sahip olan bölümümüz, nitelikli akademik kadrosuyla öğrencilerine hem teorik hem de uygulamalı alanda kapsamlı bir eğitim ve öğretim sunmaktadır. Akademik kadromuzda 18 profesör, 11 doçent, 1 doktor öğretim görevlisi, 3 doktor araştırma görevlisi ve 2 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 35 akademik personel görev yapmaktadır. Alanında uzman bu güçlü akademik kadro, öğrencilere bilimsel düşünme, araştırma yapma ve sektöre hazır bireyler olarak yetişme yolunda rehberlik etmektedir.
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliğinde araştırma;
Bölümümüzde Tübitak, Bakanlık ve Avrupa Birliği kapsamında birçok proje gerçekleştirilmektedir. Bu projeler, TÜBİTAK’ın temel ve uygulamalı araştırmaları destekleyen 1001ve 1002 programı, genç araştırmacılara yönelik kariyer geliştirme programı 3501, girişimcileri destekleyen 1512 programı, üniversite-sanayi işbirliğini destekleyen 1505 programı ve sanayi ile ortak doktora öğrencilerin yetiştirilmesini destekleyen 2244 programı, yeni fikir ve ürünleri destekleyen 1005 programı, öğrenci projelerini destekleyen 2209 programı ile birlikte Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve uluslararası Akdeniz bölgesinde araştırma iş birliklerine destek veren PRIMA, Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyon programı Ufuk Horizon kapsamında desteklenmektedir.
Bölümümüz, ülkemizin en saygın ve bilinen Gıda Mühendisliği bölümlerinden biri olarak, alanında uzman kadrosu ve güçlü akademik altyapısıyla fark yaratmaktadır. Gıda sanayii ve kamu kurumlarıyla sağlam iş birlikleri ve laboratuvar ve pilot tesis olanaklarıyla desteklenen eğitim-araştırma faaliyetleri ile sektöre doğrudan katkı sağlamaktadır. Yerleşmiş proje kültürümüz ve ulusal-uluslararası sayısız proje deneyimimiz, bilimsel üretkenliğimizi zirveye taşımaktadır. Düzenlediğimiz prestijli kongreler, uluslararası yayınlar ve geniş iletişim ağımızla uluslararası alanda güçlü bir etki yaratmaktayız. Erasmus ve benzeri öğrenci hareketlilik programlarıyla öğrencilerimize dünya standartlarında deneyimler sunarken, dinamik lisansüstü öğrenci profilimiz ve köklü akreditasyonlarımızla geleceğin liderlerini yetiştirmeye devam ediyoruz