Çerez Örnek

Gıda Kalite Kontrolü Çalışma Grubu

Genel Tanıtım

Günümüzde kalite, tüketicinin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılama düzeyiyle tanımlanmakta; gıda kalitesi ise tüketici tercihini etkileyen, ölçülebilir ve değerlendirilebilir niteliklerin bir bileşimi olarak öne çıkmaktadır. Gıda kalite kontrolü, toplumun güvenilir ve nitelikli gıdaya erişimini sağlamak amacıyla uygulanan; üretim süreçlerinde kaliteyi oluşturmayı ve sürekli geliştirmeyi hedefleyen sistematik bir yaklaşımdır.

Gıda üretiminde her aşamada etkin kontrol ve denetim mekanizmalarının işletilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir. Besleyici, yeterli ve güvenli gıdaya erişim, evrensel bir insan hakkı olup, gıda güvenliği çiftlikten çatala kadar uzanan geniş bir uzmanlık alanını kapsamaktadır. Bu alan; sürekli denetim gerektiren, ulusal ve uluslararası standartlar ile yasal düzenlemelerle desteklenen çok disiplinli bir yapıya sahiptir. Gıda sanayiinin yeni teknolojilerle gelişimi, küreselleşme süreci ve bilinçli tüketici profili, gıda güvenliğinin önemini her geçen gün artırmaktadır.

Gıda Kalite Kontrolü Çalışma Grubu, bu kapsamda, kaliteli ve güvenli gıda üretimini ilke edinen, bilimsel bilgi ile donatılmış, etik değerlere sahip Gıda Mühendislerinin yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma grubumuz lisans düzeyinde Food Quality Assurance, Food Toxicology Inherent Toxicants-Contaminants and Food Additives, Food Legislation, Basic Quality Indices in Food Quality Control; lisansüstü düzeyde Duyusal Test Yöntemleri, Kalite Yönetim Sistemleri, Gıda Analiz Laboratuvarlarında Kalite Sağlama İlkeleri dersleriyle eğitim programına katkı sunmakta; araştırma ve eğitim faaliyetleri 2 öğretim üyesi tarafından yürütülmektedir. Öğretim faaliyetlerinin yanı sıra laboratuvar olanakları ve araştırma projeleriyle hem akademiye hem de gıda sanayiine nitelikli katkı sağlamayı sürdürmektedir.

Öğretim Üyeleri

Prof.Dr. Yeşim Elmacı

Doç. Dr. Ceyda DADALI

Faydalı Linkler

World Health Organisation (WHO): https://www.who.int/

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO): http://www.fao.org/

United States Department of Agriculture (USDA): https://www.usda.gov/

Food Quality and Safety: https://www.foodqualityandsafety.com/

Food and Drug Administration (FDA): https://www.fda.gov/

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı: https://www.tarimorman.gov.tr/

Codex Alimentarius: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/

Codex Committee on Food Additives and Contaminants (CCFAC): http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/committees/committee/en/?committee=CCFAC

Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA): https://www.who.int/foodsafety/areas_work/chemical-risks/jecfa/en/


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ