Beslenme Çalışma Grubu
Genel Tanıtım
Gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süre oldukça kompleks bir süreçtir. Gıdanın işlenmesi 2 milyon yıl önce atalarımızın pişirmeyi keşfetmesiyle başlamıştır. Bunu yine prehistorik dönemlerde olmak üzere fermantasyon, kurutma, kürleme ve tuzla koruma işlemleri takip etmiştir. Bu tecrübeye dayalı olarak ortaya çıkan teknolojiler, günümüz modern gıda işleme yöntemlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu temelin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi ise son yıllarda gıdanın besleyici ve kalite özelliklerinin korunmasını öncelikli hedef olarak gören yaklaşım ile ele alınmaktadır. Geçmiş dönemlerde üretilen gıdalara göre günümüz gıdaları daha sağlıklı, besleyici, güvenli, lezzetli, çeşitli ve daha kolay ulaşılabilir özelliktedir. Gıdanın üretimden tüketime kadar geçirdiği süreç; tarımsal üretim, hasat, hammaddenin temini, depolanması, gıdanın işlenmesi, taşınması, dağıtımı, servisi, evlerde hazırlanması gibi evrelerden oluşmaktadır. Günümüz gıda bilimi ve teknolojisindeki bu başarıya bir çok disiplinin bir arada kullanılması ile ulaşmıştır. Bu disiplinler; biyoloji, kimya, beslenme, fizik, mikrobiyoloji, mühendislik, malzeme bilimi, toksikoloji, biyoteknoloji, genomik, bilgisayar bilimi olarak sıralanabilir. Tüm bu disiplinlerin ortak çalışmasıyla, besin öğesi yetersizliğinin giderilmesi veya gıda güvenliğinin artırılması gibi aslında çok zor olan problemler çözülebilmektedir.
Disiplinler arası bir alan olan beslenme biliminde, gıdayı tanımak, uygulanan gıda işleme yöntemleri ve bu yöntemlerin gıda bileşenleri üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olmak, tüketiciyi ve gıda sanayiini gıda tüketim modelleri ile beslenme alışkanlıkları konusunda bilgilendirme ve yönlendirme üstünlüğünü sağlamaktadır. Bu nedenle beslenme eğitimi alan gıda mühendisleri; gıda, gıda işleme ve sağlık konusundaki yaygın önyargıların ve yanlış anlamaların giderilmesinde etkin olabilecek, gıda işleme sırasında bu işlemlere duyarlı besin öğeleri ve biyoaktif bileşenleri belirleyip uygulanan işlemleri optimize etmeyi, vitamin ve mineraller ile biyoaktif bileşenlerle gıdayı zenginleştirmeyi, besin öğeleri ve biyoaktif bileşenlerin biyoyarayışlılıklarını artırmayı, hastalık riskini azaltacak ve sağlığı olumlu etkileyecek gıda formülasyonlarını oluşturmayı gerçekleştirebilecektir. Buna ek olarak diyabet, çölyak, hipertansiyon gibi sağlık problemleri için gıda ve/veya gıda formülasyonları hazırlayabilme yetkinliğine de sahip olarak mezun olmaktadırlar.
Gıda mühendislerinin bu yetkinlikleri kazanmasına Beslenme Bilim Dalı Lisans düzeyinde “Beslenme”, “Gıda Biyokimyası”, “Ürün Geliştirmede Optimum Beslenme Yaklaşımı”, Lisans Üstü düzeyde “Fonksiyonel Gıda Biliminde Nanoteknoloji Uygulamaları”, “Gıda İşlemenin Biyoaktif Gıda Bileşenleri Üzerine Etkisi”, “Besleyici ve Sağlıklı Gıda Tasarımı” “Gıda Endüstrisi, Beslenme ve Sağlık” “Gıdaların Biyoaktif bileşiklerce Zenginleştirilmesi” ve “Geleceğin Gıdaları” dersleriyle katkıda bulunmaktadır. Bu dersleri veren Beslenme Bilim Dalı Öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri “Gıda Bilimi ve Beslenme”, “fonksiyonel gıdalar ve bileşenler”, “biyoaktif gıda bileşenleri”, “besin öğeleri ve biyoaktif bileşenlerin biyoerişilebilirliği”, “in vitro sindirim ve in vitro analizler”, “gıdaların besleyici değerleri” konularında uzmandır.
Öğretim Üyeleri
Araştırma Görevlileri
Ar. Gör. Dr. Hülya İlyasoğlu Büyükkestelli
Faydalı Linkler
The International Food Information Council ificinfo.health.org/index2-4.htm
USDA: Food and Nutrition Service www.fns.usda.gov/fns
US Government Healthfinder www.healthfinder.gov
FDA Search www.fda.gov/search.html
USDA Search www.usda.gov/search/index.htm
About.com: Nutrition nutrition.about.com
Arbor Nutrition arborcom.com
USDA Dietary Guidelines www.nal.usda.gov/fnic/dga
American iabetes Association www.diabetes.org
International Food Information Council ificinfo.health.org/infofsn.htm
American Diabetes Association www.diabetes.org
NIH Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center http://www.osteo.org
The International Food Information Council Ificinfo.helath.org/index.htm
Mayo Clinic Nutrition Center www.mayohealth.org/mayo/common/htm/dietpage.htm
WIN: Weight Control Information Network www.niddk.nih.gov/health/nutrit/win.htm
National Institute of Health www.nih.gov/od/oar