Çerez Örnek

Biyoteknoloji Çalışma Grubu

Genel Tanıtım

Biyoteknoloji mikroorganizma, enzim ve bunların sistemlerinin üretim vehizmet sektörlerinde kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek büyük önem taşıyan "Biyoteknoloji" alanındaki araştırma ve eğitim çalışmaları ulusal ve uluslararası örgütlerce desteklenmekte; bazı ülkelerde bu alanda yapılan büyük yatırımlarla bu ülkeler dünya liderliğine soyunmaktadır. Türkiye'de Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Biyoteknoloji 2000'li yılların bilimi ve anahtar endüstri olarak ilan edilmiş ve önümüzdeki yıllarda biyoteknoloji sektöründe diğer sektörlere göre çok daha fazla gelişme beklendiği kaydedilmiştir.

Biyoteknoloji çok disiplinli ve geniş kapsamlı bir bilim dalıdır. Bu nedenle disiplinler arası ortak çalışmalar önem taşımaktadır. Biyoteknolojinin birçok alanda, gerek sanayi boyutunda, gerekse bilimsel boyutta çok geniş uygulama alanları bulunmaktadır. Eski çağlardan beri bilinen klasik alkollü içkiler vb. üretimlerinden, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yeni ve spesifik ürünlerin üretimine kadar birçok alanda kullanıldığı gıda sanayi, biyoteknolojinin en önemli uygulama alanlarından birisini oluşturmaktadır.

Ülkemizde de biyoteknoloji alanındaki yeni gelişmelere ayak uydurularak, daha geniş ve değişik araştırma alanlarında çalışmaların yürütülmesi kaçınılmaz bir zorunluluk olarak görünmektedir. Dünyadaki bilimsel gelişmelerin yakından takip edilebilmesi ve bu gelişmelere araştırmalarla katkıda bulunulabilmesi kuşkusuz genç nesle biyoteknolojinin anlatılması, tanıtılması ve ilginin bu alana çevrilmesi ile mümkün olabilecektir. Biyoteknoloji bilim dalının görevi öğrencilere biyoteknolojiyi ve temel ilkelerini tanıtmanın yanı sıra, bilim dalında gerçekleştirilen araştırma faaliyetleri ve sanayi ile yapılan ortak projelerle ülkemizin bu alanda ilerlemesini sağlamaktır.

Çalışma grubunda çeşitli fermente ürünlerin ( zeytin, turşu, şarap) yeni yöntemlerle üretimi ve karakterizasyonu, enzim üretimi ve gıda sistemlerinde uygulamaları, atıkların ham madde olarak kullanılmasıyla enzim ve diğer biyoteknolojik ürünlerin üretimi alanlarında araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca moleküler biyoloji laboratuarında gen klonlama, rekombinant  protein üretimi, protein biyokimyasal ve biyofiziksel karakterizasyonu yapılmakta olup  bakteri-insan  etkileşimleri ve yapısal biyoloji alanlarında araştırmalar yapılmaktadır.

Öğretim Üyeleri

Prof. Dr. Yekta GÖKSUNGUR

Prof. Dr. Hatice KALKAN YILDIRIM

Doç. Dr. Sırma Yeğin

Doç. Dr. Burcu KAPLAN TÜRKÖZ
 

Faydalı Linkler

https://www.britannica.com/technology/biotechnology

https://www.ncbi.nlm.nih.gov  (National Center for Biological Information)

https://www.rcsb.org (Protein Data Bank)

https://www.ebi.ac.uk/pdbe/ (Protein Data Bank Europe)

https://lightsources.org (Light source facilities around the world)

http://sbkb.org  (The Structural Biology Knowledgebase)

http://www.uwm.edu.pl/biochemia/index.php/pl/biopep (Bioactive peptide database)

https://github.com/PySCeS (The Python Simulator for Cellular Systems)

https://www.cls.uni-konstanz.de/software/vanted/ (Visualisation and Analysis of Networks conTaining Experimental Data)

http://fermi.utmb.edu/SDAP/sdap_lnk.html (SDAP - Structural Database of Allergenic Proteins)

http://www.allergome.org (Allergen Data Bases and Algorithms)

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ