Biyoteknoloji Çalışma Grubu
Genel Tanıtım
Biyoteknoloji, belirli uygulamalar için ürünler ve teknolojiler geliştirmek veya oluşturmak amacıyla biyolojik sistemleri ve canlı organizmaları kullanan çok disiplinli bir alandır. Biyoteknoloji, gıda, tıp, tarım ve çevre bilimi gibi pek çok farklı alanda geniş uygulama yelpazesine sahip, çığır açan ve açmakta olan bir bilim dalıdır. Gıda biyoteknolojisi, gıdaları üretme ve tüketme şeklimizi önemli ölçüde etkileyen bir bilim alanı olup, tarihsel olarak bira ve turşu gibi geleneksel ürünlerle insanlığa hizmet etmeye başlamış, günümüzde ise genetik mühendisliği sayesinde biyoaktif bileşenlerle zenginleştirilmiş, daha besleyici ve sağlıklı fermente gıdaların geliştirilmesine kadar geniş bir uygulama alanına ulaşmıştır. Bölümümüzde gıda biyoteknolojisi alanında çalışan öğretim üyelerimiz fermente ürünler, fermentasyon teknolojisi, biyoproses optimizasyonu, mikrobiyal polisakkaritler, mikrobiyal pigmentler, enzim mühendisliği, protein mühendisliği, yapısal biyoloji, biyoinformatik ve moleküler biyoloji gibi konularda başarılı çalışmalar yapmaktadırlar.
Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Hatice KALKAN YILDIRIM
Faydalı Linkler
https://www.britannica.com/technology/biotechnology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov (National Center for Biological Information)
https://www.rcsb.org (Protein Data Bank)
https://www.ebi.ac.uk/pdbe/ (Protein Data Bank Europe)
https://lightsources.org (Light source facilities around the world)
http://sbkb.org (The Structural Biology Knowledgebase)
http://www.uwm.edu.pl/biochemia/index.php/pl/biopep (Bioactive peptide database)
https://github.com/PySCeS (The Python Simulator for Cellular Systems)
https://www.cls.uni-konstanz.de/software/vanted/ (Visualisation and Analysis of Networks conTaining Experimental Data)
http://fermi.utmb.edu/SDAP/sdap_lnk.html (SDAP - Structural Database of Allergenic Proteins)
http://www.allergome.org (Allergen Data Bases and Algorithms)