Yağ İşleme ve Mühendisliği Çalışma Grubu
Genel Tanıtım
Yağ İşleme ve Mühendisliği Çalışma Grubu, bitkisel yağların üretimi, rafinasyonu ve modifikasyonuna yönelik süreçlerin bilimsel ve teknolojik temellerde modellenmesi ve optimizasyonu üzerine çalışmalar yürütmektedir. Çalışma konuları; başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere, yağlı tohumlar ve meyvelerden elde edilen yenilebilir yağların kalite ve güvenliğinin sağlanması, proses kaynaklı kontaminantların (örneğin 3-MCPD ve glisidil esterler) azaltılması, yağ rafinasyon adımlarının sürdürülebilirlik esaslı yeniden yapılandırılması ve yenilikçi ekstraksiyon ile işleme yöntemleriyle fonksiyonel özelliklerin korunması gibi temel başlıklarda yoğunlaşmaktadır.
Ayrıca, zeytinyağlarının bölgesel farklılıklarının belirlenmesi, karakterizasyonun sağlanması ve hızlı analiz teknikleri ile bitkisel yağlarda tağşişin tespiti çalışmaları da yürütülmekte olup, elde edilen veriler kemometrik analiz yöntemleri (PCA, PLS, SIMCA) ile değerlendirilmektedir.
Çalışma grubumuzda aktif olarak 4 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmekte, 1 TÜBİTAK projesi yürütülmekte ve 1 ÖNAP projesinde görev alınmaktadır.
Öğretim Üyeleri
Faydalı Linkler
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
The American Oil Chemists' Society Lipid Library
International Olive Oil Council (IOOC)