Et Teknolojisi Bilim Dalı
 
Genel Tanıtım
 

Et Teknolojisi Bilim Dalı, kasın ete dönüşümü süresince oluşan değişimleri ve bu değişimlerin etin özellikleri üzerine etkisini, farklı işleme tekniklerinin, depolama koşullarının ve katkıların et kalitesinde oluşturduğu değişimleri inceler. Bunun yanında, daha sağlıklı et ürünleri formülasyonları oluşturma, fonksiyonel özellikleri geliştirici katkı maddelerinin denenmesi, karkasın değersiz etlerinden yeni ürünler geliştirme, et ürünlerinin depolama süresini uzatmaya yönelik araştırmalar da çalışma konuları içindedir. Et Teknolojisi Bilim Dalı, su ürünleri ve kanatlı eti işleme teknolojilerini de kapsamaktadır. Öğrenci uygulamalarında ve proje çalışmalarında, et ürünleri üretimlerinin gerçekleştirilebildiği Gıda Mühendisliği Bölümü Et Pilot Tesisi kullanılmaktadır.

 
Öğretim Üyeleri
 
 

Prof. Dr. Meltem SERDAROĞLU Bilim Dalı Başkanı
Tel : 0232-3111314

 

Yrd.Doç.Dr. Gülen YILDIZ TURP
Tel : 0232-3113038

 

 

Araştırma Görevlileri

Ar. Gör. Burcu ÖZTÜRK

   
 

 

 
Projeler (Son 5 Yılda Tamamlanmış ve Devam Eden)
 
  • Proje Adı: Fermente ve Isıl işlem Görmiş Dana ve Hindi Sucuklarında Yağ Formülasyonunun Protein Oksidasyonu ve İlişkili Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Prof. Dr. Semih Ötleş, Ar. Gör. Burcu Öztürk, Ar. Gör. Aslı Zungur, Hazal Özyurt.
    Proje No: TÜBİTAK 1001-Araştırma Projesi 214O181
    Yılı: 2015, devam ediyor.

  • Proje Adı: Kanatlı Et Ürünleri Üretiminde Yenilikçi Formülasyon Yaklaşımları:Farklı Teknolojilerle Üretilen Tavuk Eti Ürünlerinde Fosfat ve Gluten Alternatifi Bileşenlerin Kullanımının Araştırılması
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Ar. Gör. Burcu Öztürk
    Proje No: SANTEZ 0764.STZ.2014
    Yılı: 2015, devam ediyor. 

  • Proje Adı: Kazeinat veya Yumurta Beyazı Tozu ile Hazırlanan Çoklu Emülsiyonların Karakteristik Özellikleri ve Yağı Azaltılmış Model Sistem Et Emülsiyonu Üretiminde Çoklu Emülsiyon Kullanımının Araştırılması
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Ar. Gör. Burcu Öztürk, Müge Urgu, Ayşe Kara
    Proje No: TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek 113O215
    Yılı: 2013, tamamlandı. 

  • Proje Adı: Yağı Azaltılmış Model Sistem Et Emülsiyonlarında Zeytinyağı İçinde Su Emülsiyonu ve Havuç Tozu veya Yumurta Beyazı Tozu Kullanımının Araştırılması
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Ar. Gör. Burcu Öztürk, Müge Urgu, Ayşe Kara
    Proje No: BAP 13-MÜH-021
    Yılı: 2013, tamamlandı.

  • Proje Adı: Farklı Pişirme Yöntemlerinin Keten Tohumu Unu Katkılı Köftelerin Bazı Özellikleri Üzerine Etkileri
    Projede Çalışan Kişiler: Yrd. Doç. Dr. Gülen Yıldız Turp
    Proje No: BAP 13-MÜH-059
    Yılı: 2013, tamamlandı.

  • Proje Adı: Enginar Atıklarından Ekstrakte Edilen Fenolik Bileşiklerin Köftelerin Raf Ömrü Boyunca Doğal Antioksidan Olarak Kullanılabilme Potansiyellerinin Araştırılması
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Ar. Gör. Haluk Ergezer, Tolga Akcan
    Proje No: TÜBİTAK 111O304
    Yılı: 2012, tamamlandı.

  • Proje Adı: Yağı Azaltılmış Sosislerde Su İçinde Fındık Yağı Emülsiyonu ve Fındık Tozu Kullanımının Araştırılması
    Proje No: BAP 12-MÜH-019
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Müge Urgu
    Yılı:2012, Tamamlandı. 

  • Proje Adı: Doğal Antioksidan Katkılı Yenilebilir Filmlerin Köfte Tipi Et Ürünlerinde Kullanımının Araştırılması
    Proje No: BAP 11-MÜH-020
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Tolga Akcan
    Yılı: 2011, tamamlandı.       

  • Proje Adı: PSE-Benzeri Hindi Eti Oluşum Koşulları ve PSE Hindi Rulolarında Yumurta Albümini Kullanımının Bazı Kalite Özelliklerine Etkilerinin Araştırılması
    Proje No: BAP 10-MÜH-012
    Projede Çalışan Kişiler: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, Burcu Öztürk
    Yılı: 2010, tamamlandı.

 
Tezler
 
Doktora Tezleri

 

  • Tez Adı: Kanatlı Eti Ürünleri Üretiminde Yenilikçi Formülasyon Yaklaşımları: Farklı Teknolojilerle Üretilen Tavuk Eti Ürünlerinde Fosfat ve Gluten Alternatifi Bileşenlerin Kullanımının Araştırılması
    Tez Yürütücüsü: Burcu Öztürk
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2014, devam ediyor.

  • Tez Adı: Enginar Atıklarından Ekstrakte Edilen Fenolik Bileşiklerin Çiğ ve Pişirilmiş Köftelerde Antioksidatif Özelliklerinin Belirlenmesi.
    Tez Yürütücüsü: Haluk Ergezer
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2009, Tamamlandı.

  • Tez Adı: Kesim Sonrasında Farklı Sürelerde Enjekte Edilen Marinat Çözeltisinin Et Kalitesi Üzerine Etkileri.
    Tez Yürütücüsü: Eylem Ezgi Deniz
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2009, tamamlandı.

  • Tez Adı: Dana Eti Köftelerinde Kurutulmuş Kırmızı Üzüm Cibresi ve Kurutulmuş Domates Kullanımının Ürün Kalitesi ve Yağ Oksidasyonu Üzerine Etkilerinin Araştırılması.
    Tez Yürütücüsü Kyalbek Abdraimov
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2008, tamamlandı.

  • Tez Adı: Türk Sucuğu ve Sosis Üretiminde Bazı Bitkisel Yağların Kullanımının Ürün Özellikleri Üzerine Etkileri.
    Tez Yürütücüsü: Gülen Yıldız Turp
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2005, tamamlandı.

Yüksek Lisans Tezleri
 
  • Tez Adı:  Yağı Azaltılmış Köfte Tipi Et Ürünlerinde Emülsifiye Edilmiş Zeytinyağı ve Nohut Unu Etkisinin İki Farklı Pişirme Yöntemi ile Araştırılması
    Tez Yürütücüsü: Eisa Doosti Fard
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2014, tamamlandı.

  • Tez Adı:  Doğal Antioksidan Katkılı Yenilebilir Filmlerin Köfte Tipi Et Ürünlerinde Kullanımının Araştırılması
    Tez Yürütücüsü: Tolga Akcan
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2013, tamamlandı.

  • Tez Adı:  Model Sistem Et Emülsiyonlarında Zeytinyağı İçinde Su Emülsiyonu ve Havuç Tozu Kullanımının Araştırılması
    Tez Yürütücüsü: Ayşe Kara
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2013, tamamlandı.

  • Tez Adı:  Doğal Besi Uygulamasının Sığır Longissimus dorsi, Semitendinosus ve Gluteo biceps Kaslarında Yağ Asidi Bileşimi ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması
    Tez Yürütücüsü: Pınar Uzun
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2013, tamamlandı.

  • Tez Adı:  Yağı Azaltılmış Sosislerde Su İçinde Fındık Yağı Emülsiyonu ve Fındık Tozu Kullanımının Araştırılması Tasarımı
    Tez Yürütücüsü: Müge Urgu
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2013, tamamlandı.

  • Tez Adı: Farklı Oranlarda PSE Karakterde (Solgun, Yumuşak, Su Salan) Hindi Eti Kullanılan Hindi Rulolarının Depolama Sırasında Kalite Değişimlerinin İncelenmesi
    Tez Yürütücüsü: Pelin Barış
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2012, tamamlandı.

  • Tez Adı: PSE (Solgun, Yumuşak, Su Salan) Karakterde Hindi Eti Oluşumu ve PSE-Benzeri Hindi Rulolarında Yumurta Albümini Kullanımının Ürün Kalitesine Etkilerinin Araştırılması
    Tez Yürütücüsü: Burcu Öztürk
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2011, tamamlandı.

  • Tez Adı: Emülsiye Tipi Üründe Modifiye Edilmiş Buğday Unu Kullanımı.
    Tez Yürütücüsü: Mine Uysal
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2009, Tamamlandı.

  • Tez Adı: Balık Kıymalarında Erik Ekstresi Kullanımının Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi.
    Tez Yürütücüsü : Aylin Taşkaya
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2009, Tamamlandı.

  • Tez Adı: Sosis Üretiminde Kurutulmuş Kayısı Posası Kullanımının Araştırılması
    Tez Yürütücüsü: Çilem Purma
    Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu
    Yılı: 2006, Tamamlandı.

 
Faydalı Linkler